Иран затвори небето над няколко града в страната

Ответен удар. Израелски дронове атакуваха Иран. Рано тази сутрин експлозии са отекнали в близост до град Исфахан, в централната част на Иран. Не се съобщава за пострадали и щети. За часове небето над няколко големи града беше затворено, включително над столицата Техеран.

 

Пет дни след безпрецедентното нападение с ирански дронове и ракети над Тел Авив, по всичко личи, че Израел отвръща на удара. Случилото се тази сутрин над Исфахан съвпада с 85-ия рожден ден на иранския духовен лидер аятолах Али Хаменей.  До този момент официален коментар от израелските власти няма. Информацията от официален Техеран също е оскъдна. Световните медии се позовават на американски източници, които потвърждават, че става въпрос за атака с дронове от страна на Израел. По-рано Иран се закани, че всеки опит за нападение от Тел Авив ще бъде наказан с двойна сила на секундата.

Около 4:30 часа сутринта ирански журналисти публикуваха информация за три експлозии, които отекнали в района на Исфахан. Малко по-късно пред държавната телевизия висш ирански командир обясни, че звукът е бил от работата на противовъздушната отбрана, която се е активирала от „неидентифициран обект”.

Халаф: САЩ са били информирани 48 часа преди атаката по Иран

 

Освен военна база, край Исфахан има и ядрени мощности. Местна информационна агенция, близка до Революционната гвардия на Иран, публикува видео, за което твърди, че е именно от района на ядрения обект. Иран твърди, че всичките му ядрени мощности са за мирни цели. Според Израел Техеран развива тези технологии, за да ги използва като оръжие. 

„Ако погледнем начина, по който се произвеждат ядрени оръжия – първо, уранът се добива, после се преработва и накрая се обогатява. Всички сме гледали „Опенхаймер”, нали така? В този град има мощности, в които урановата руда се преработва, след което евентуално се обогатява и се превръща в ядрено оръжие”, обясни американският военен от запаса майор Майк Лайънс. Според него посланието, което Израел изпраща, е че може да достигне до този обект. „Той е доста важен, защото е нещо като втора стъпка в производството на атомни бомби”, допълни военният.

Западът планира нови санкции срещу Иран

 

Официален Израел не коментира атаките. Направиха го жителите на Тел Авив. „Смятам, че атаката в Иран беше необходимо действие в средата, в която живеем, и която е по-враждебна дори и от джунглите на Африка. Животните там се държат далеч по-мило, отколкото хората в нашия регион. Смятам, че реакцията ни беше умерена. Надявам се да това да накара Иран да спре враждебните си действия засега”, каза местен жител.

Ще има ли отведен удар от страна на Техеран? При липса на официална информация експертите четат между редовете. „Иранските държавни медии изглежда се опитват да омаловажат атаката. Казват, че няколко малки дрона са били прихванати от иранската въздушна отбрана над Исфахан. Това е индикация, че Иран се опитва да „слезе от перваза”, да минимизира отражението на атаката, така че да може да започне да намалява ескалацията оттук нататък”, смята специалистът по Близкия изток Джонатан Лорд. 

 

Проф. Чуков: Атаката срещу Иран вероятно е организирана от вътрешността на страната

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че ядрените обекти на територията на Иран не са били засегнати. Експертите по ядрена безопасност отново призоваха всички страни да се въздържат от нападения, особено в близост до ядрени обекти. Няколко часа след атаката небето над Иран беше отворено.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.