Има ли средства за по-високи заплати в здравеопазването?

Защо още година заплатите на медиците ще останат без увеличение и каква е причината за кадровия дефицит коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в студиото на "Здравей, България".

Относно случаят със семейството в Монтана, което е отишло в Спешното отделение, но не е имало лекар, който да приеме детето им, д-р Маджаров каза, че в България трябва да спре да се обсъжда броят на болниците, защото "явно не всички са болници". По думите му изискването за второ ниво в педиатрията е за повече от един лекар.

Семейство се принуди да пътува от Монтана до София, за да потърси лекарска помощ за детето си

През 2022 година биват приети минимални заплати на болничния персонал от 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар. Според д-р Маджаров 2/3 от болниците в страната "твърдят, че не достигат този минимум". "Заплатите не са от държавен бюджет, формират се от приходите на лечебните заведения", каза председателят на БЛС.

Българският лекарски съюз: Все по-трудно става да набавим нови кадри

"И общинските и областните болници получават допълнителни средства за достигане на минимума" и допълни, че изискването за основна заплата в настоящия момент е много трудно изпълнимо в пазарните условия.

500 лекари липсват в спешната помощ: Има кадри, но не се назначават

„Беше лош сигнал да излезеш и да кажеш на всички медици в България: „Заплатите ви ще се замразяват”. По-скоро трябваше да се подходи по друг начин. Не бива да се замразяват. Трябва да се оказва продължаващ натиск за повишаване на заплатите и да се търсят причините защо някои от тях (болниците) не могат да ги достигнат”, заяви д-р Маджаров.

Повече вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase