И за двамата въпросът за насилието е важен, но в различен контекст

Щурмът на Капитолия преди повече от три години е централна тема в кампанията на Доналд Тръмп. Той дори откри предизборния си митинг с песента на мъжете, осъдени за нападението срещу американската институция, разказва Voice of America

"Чухте песента на заложниците. Аз ги наричам заложниците от J6“, каза Тръмп.

А докато той нарича бунтовниците "патриоти", поддръжниците му го подкрепят и му ръкопляскат. "Под управлението на Джо Байдън американските патриоти са арестувани и държани в плен като животни“, заяви Тръмп.

В песента на затворническия хор, участва и самият той, като рецитира американската Клетва за вярност. "Ще се отнесем към тях справедливо и, ако това изисква да бъдат помилвани, ще го направим", каза той.

"Смятам, че критиците са прави, че е нелепо да се използва Клетвата за вярност в подкрепа на обвиняеми за насилствено въстание срещу Капитолия. Разбира се, обяснението на Доналд Тръмп ще бъде, че всъщност тези хора наистина са патриоти", посочва анализаторът Дженифър Мерсиека за VOA.

ЩУРМЪТ НА КАПИТОЛИЯ: Искат 25 години за организатор на заговора

Кампанията на Байдън също повдига въпроса за насилието на 6 януари 2021 г., но с разликата, че случилото се не е оприличено на патриотизъм, а е определено като заплаха за демокрацията. "Те бяха въстаници, а не патриоти. Не искаха да защитят Конституцията, а да я унищожат. Ако бъде преизбран, Тръмп планира да помилва всеки един от тях. Нападението на Тръмп срещу демокрацията е не само част от неговото минало, а това, което той обещава за бъдещето“, каза Байдън.

Байдън срещу Тръмп: Поредната гореща точка - "за" или "против" засилване контрола върху оръжията

Според политолога Крис Еделсън от Американския университет това как насилието през 2021 г. ще се отрази на гласуването през 2024 г. е строго индивидуално спрямо всеки избирател. "Някои хора ще се активизират, а други са ужасени от случилото се“, смята той.

И Байдън, и Тръмп използват събитията от 6 януари като предупреждение за това какво може да се случи, ако неподходящият човек бъде избран за президент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America