Страната е заповядала всеки гражданин, който се опита да пречи на начинанието, да бъде убиван

Проектът на Саудитска Арабия за изграждане на супермодерен екоград насред пустинята звучи като научна фантастика. Представете си го като просека в пясъците, дълга 170 километра и широка едва 200 метра. Неом, както ще се казва футуристичният град, ще има стени с височина 500 метра и ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк.

Отвън ще бъде изцяло в огледала, които ще отразяват слънчевите лъчи, а вътре ще предлага прохладни градини и място за 9 милиона жители. Те ще се придвижват с подземна високоскоростна железница, но концепцията е за децентрализиран транспорт, т.е. нито една отсечка няма да отнема повече от 20 минути. Необходимата на Неом енергия ще се добива 100 процента от възобновяеми източници.

Кога ще бъде готова новата столица на Индонезия (СНИМКИ+ВИДЕО)

На бъдещия град се възлагат много очаквания. Плановете за построяването на град в пустинята са факт още от 2017 г., а миналата година саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман представи детайли за дизайна на Неом, наречен "The Line". Сега проектът добива още по-ясни контури. С отминаването на 2024 година, когато започна набирането на средствата за него, стартира и мащабна рекламна кампания за футуристичния проект.

В първата фаза от строителството ще бъдат вложени 319 милиарда долара. Половината от тях трябва да бъдат набрани от външни инвеститори. Неом е част от по-голям проект, наречен "Визия 2030", който трябва да осигури независимост на икономиката на Саудитска Арабия от петрола и възможности на саудитската борса да намери място сред трите най-големи в света.

През 2026 година Неом трябва да има 450 хиляди жители, през 2030-а в него вече ще живеят между 1,5 и два милиона души, а през 2045-а - 9 милиона. Той ще има собствен ски център, наречен Trojena, с който Саудитска Арабия смята да кандидатства за домакинство на Азиатските зимни олимпийски игри. Бъдещият град на суперлативите ще бъде и един от най-екологичните в света. Компактният му дизайн ще позволява да се намали производството на отпадъци, а местоположението му е "перфектно за добиването на ток от вятър и слънчева енергия", уверява принц Бин Салман.

През 2020 година стана ясно, че заради бъдещия град е трябвало да бъдат изселени десетки хиляди жители на различни селища. Страната заповяда всеки гражданин, който се опита да пречи на начинанието, да бъде убиван. Това потвърди и бивш офицер от разузнаването, на когото е било наредено да използва „смъртоносна сила” срещу всеки, отказал да напусне жилището си.

Има опасения, че проектът ще се изроди в дистопия - в града с формата на цигара и 500 метра високи стени ще бъдат затворени бедните, наблъскани в тесни и мрачни апартаменти, а богатите ще си осигурят приятни местенца извън Неом.

Целият проект е на стойност 500 млрд. долара.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Дойче веле"