Обратен завой в убежденията на новия кандидат за вицепрезидент му проправят път към Белия дом

Доналд Тръмп обяви кандидатурата на своя вицепрезидент за идващите избори зад Океана. Тази нощ, заедно с избраника си Джей Ди Ванс, той ще отиде на предизборен митинг, за първи път сред опита за покушение в Пенсилвания. 

Номинацията на Ванс за вицепрезидент - стратегическо решение или „автогол” за Тръмп?

Изборът на Джей Ди Ванс за кандидат за вицепрезидент не беше неочакван. Много политически анализатори в Съединените щати го сочеха за един от най-вероятните варианти. Но само преди няколко години, Джей Ди Ванс беше сред републиканците, които открито критикуваха Тръмп.

В социалните мрежи Ванс веднъж каза за Тръмп: "Боже, какъв идиот", а в съобщение до познат написа: "Чудя се дали Тръмп е просто циничен задник... или американския Хитлер". Как може човек, говорил такива неща за Тръмп, сега да е неговия избор за вицепрезидент? Този обратен завой в позициите явно не тревожи нито милиардера, нито привържениците му.

Когато през 2016 година Доналд Тръмп избра за свой вицепрезидент Майк Пенс, причината изглеждаше ясна. Изчисленията показваха, че му трябват гласовете на евангелистите и други религиозни общности. Консервативният християнин Пенс трябваше да ги успокои и да ги подкани да гласуват за два пъти развеждания и три пъти женен бивш демократ Доналд Тръмп.

Сегашният избор на вицепрезидент също изглежда ясен като политическа стратегия. Тръмп знае, че решаващи за изхода от борбата ще бъдат няколко индустриални щата от Средния Запад. Като Охайо, където е роден Джей Ди Ванс и където печели популярност и политически постове. В родния град на Ванс, с нищо неотличаващия се Мидълтаун, одобряват избора на Тръмп.

В основата на популярността на Джей Ди Ванс стои представата, че е човек от народа. Младият юрист и финансист се прочува с книга, която издава през 2016 година. Заглавието е донякъде провокативно - "Селяндурска елегия". В нея Ванс описва трудния си живот в Охайо. Майка му е пристрастена към опиати, баща му ги напуска, когато е на няколко годинки. Той е отгледан от баба му и дядо му.

САЩ са получили информация за евентуален ирански заговор за убийството на Тръмп

Ванс описва с искреност и реализъм проблемите на хората от тези прослойки в обществото. Той критикува своите роднини и техните съграждани за това, че сами са виновни за тежката си съдба. Книгата има голям успех и през 2020 година беше направен филм от известния режисьор Рон Хауърд, с участието на холивудските звезди Глен Клоуз и Ейми Адамс.

Не по-малко впечатляващ е начинът, по който Джей Ди Ванс се издига от бедната, проблемна среда до сенатор от Охайо и вече е кандидат за вицепрезидент. Този път започва в армията, където Ванс се записва след гимназията. Твърди, че службата в морската пехота му е дала усещане за смисъл в живота.

След армията се записва да следва политически науки в университет в Охайо, а после специализира право в елитния Йейл. Тогава в живота му влиза човекът, считан за ключов за политическата му кариера.

Джей Ди Ванс е нает от компания за рискови инвестиции на консервативния милиардер Питър Тийл. Когато се връща от Калифорния в Охайо, за да се занимава с политика, отново трябва да благодари на Тийл. Той влага 10 милиона долара в кампанията за сенатор на Ванс. Проектът е успешен и Ванс, който в известната си книгата си пише че не е постигнал нищо в живота си, става сенатор.

А нуждите му в хода на тези избори, водят до драматичната промяна в позициите му за Тръмп. Ванс осъзнава, че има нужда от гласовете на привържениците на бившия президент, за да спечели изборите в Охайо. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase