ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за пета поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите (0-24 г.) в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 35 000 деца и младежи от цялата страна.

134 социални предприемачи от 29 населени места попълниха онлайн формата за кандидатстване в юбилейното пето издание на конкурса. Кандидатурите са от цялата страна – близо 45% от тях са подадени от десетки населени места от Северна и Южна България и други големи и малки градове, както и няколко села от страната, а 55% са от София. Преобладаващият брой участници са с висше образование (84%), както и в предишните издания на конкурса. Рекорден брой кандидати са жени – 73%, за сравнение със средно около 60% през предишните издания. Социалните предприемачи са от 20 до 67 години, като близо половината от кандидатите са между 28 и 38 години.

Подадените проекти ще преминат през осем етапа на оценка. Те ще бъдат разглеждани от експерти от водещи неправителствени организации, специалисти от различни отдели на Нова Броудкастинг Груп, представители на ключови институции и на глобалната мрежа на Reach for Change. Като част от процеса на селекция между 10 и 15 от най-добрите кандидати ще бъдат поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА – двумесечна безплатна обучителна програма, която ще им помогне да обогатят и развият проектите си преди да продължат в следващия етап на конкурса. Сред завършилите Акселератора през ноември 2018 г. ще бъдат избрани петимата нови финалисти. Те ще се явят на онлайн гласуване в началото на 2019 г. и публиката ще определи със своя глас кои ще са тримата финалисти, които ще се явят на последния кръг от конкурса – среща с детското и възрастното Жури на ПРОМЯНАТА.

Големият победител ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 30 000 лв., а другите двама финалисти, получили най-много гласове в етапа на онлайн гласуване - по 15 000 лв.  Допълнително и петимата ще получат професионални обучения и менторска подкрепа, медийно отразяване и достъп до международна мрежа от социални предприемачи, за да развият своите решения максимално ефективно.