Той и съотборниът му Георги Котарев, отличен със сребърен медал, са възпитаници на иновативната школа, финалист в ПРОМЯНАТА 2022/2023

Теодор Лалов е победителят със златен медал от Финала на Международните Азиатски Олимпиади по математика в Куала Лумпур в Малайзия.

Съотборникът му Георги Котарев си тръгна със сребърен медал. Двамата медалисти са възпитаници на Академия „Атлантида“, финалист в деветото издание на ПРОМЯНАТА, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България.

Теодор Лалов и неговият преподавател Митко Христов разказват повече за Олимпиадата и за подготовката специално за „Социална мрежа“.

„Това състезание се проведе в Куала Лумпур. Казва се WIMO, което означава World International Mathematical Olympiad и е финал на финалите на други азиатски състезания. Общо са три и ако си изкарал златен медал на две от тях, се класираш за този кръг. Вълнувах се много, и се почувствах удовлетворен като разбрах резултата“, разказва Теодор Лалов.

„Повечето деца, които участват се справят страхотно и на българските състезания, но това е едно различно предизвикателство. Това е възможност да се изявят на международна сцена. Самото състезание е вид приключение, защото отиваме на другия край на света. Психологическият фактор е от значение, тъй като децата са малки и се налага да се адаптират към условията там. Да победим азиатците, които са много силни, е нещо много сериозно. За мен е важно те да учат и да се развиват. Взискателен съм като преподавател, но по-важното е да изградят чувството и любовта към математиката. Следствие е реализацията в медали и награди“, разкрива какво е участието в подобни състезания Митко Христов. Той е преподавател в Академия “Атлантида”, която разработва иновативно обучение за развитие на неформално образование по математика в условията на модерна и технологична среда. През 2022 г. Академията стана част от конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА, достигна до финалната фаза и спечели награда от 15 000 лв.

„Когато бях на 5 години, баща ми започна да ми дава като игра малки задачи. Постепенно ми хареса математиката, после открих Академия “Атлантида” и започнах да се явявам на състезания. Ако спечеля на някое състезание медал, би отишъл пак на него. Бих искал да стана учител по математика“, споделя за любовта си към точната наука медалистът.

„Според мен трябва да носиш любовта в себе си. Първият път се изненадах колко бързо реши задачите, но е важно във времето да им носи удоволствие, да ги стимулира, да не ги натоварва и да изградят положително усещане към процеса. С Тео работим от 5 години и това е кулминация на неговото развитие. Работата ни е дала много знания и умения, които той може да прилага. За мен като учител, това е най-голямото удовлетворение. Победата над азиатската школа означава, че сме намерили себе си“, е мнението на преподавателят от Академия “Атлантида”.

„Състезанието се проведе в университет в града, който е много голям. Беше ми забавно, защото по едно време влезе човек от организаторите, който поправяше сгрешени задачи на дъската. Когато видях резултатите си казах, че съм покорил още един връх. Има още състезания в началото на февруари, като едното е втория кръг на българската Олимпиада, а другото е „Математика без граници“

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.