Възпитаниците на иновативната школа, финалист в ПРОМЯНАТА 2022/2023, завоюваха златно и сребърно отличие

Теодор Лалов и Георги Котарев спечелиха златен и сребърен медал от Световната олимпиада по математика WIMO 2023. Двамата медалисти са възпитаници на Академия “Атлантида“, финалист в деветото издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България.

Олимпиадата в Малайзия е финал за всички златни медалисти от Тайландската олимпиада, Хонконгската олимпиада и Big Bay Bei. По време на състезанието задачите за шестокласниците се оказват по-сложни от очакваното и организаторите присъждат 4 златни медала. Българските участници са шестима и завоюват 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал. В състезанието се включват още ученици от Виетнам, Хонконг, Тайланд, Филипините, Малайзия, Индонезия, Мианмар, Индия, България и др.

Теодор завършва седми при петокласниците, а Георги съответно пети при шестокласниците. Двамата се подготвят за олимпиадата дори и по време на 15-часовото си пътуване до Малайзия, където решават задачи от теория на числата на 10000 метра височина. 

Успехите на двамата медалисти са възможни благодарение на помощта на Академия “Атлантида”, която разработва иновативно обучение за развитие на неформално образование по математика в условията на модерна и технологична среда. През 2022 г. академията стана част от конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА, където премина през шест етапа на селекция, достигна до финалната фаза и спечели награда от 15 000 лв.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.