Продължава политическото наддаване за службите след приемането на новия Закон за МВР

 

Два ръководни поста в МВР и ДАНС са залог за оцеляването на кабинета. Продължава политическото наддаване за службите след приемането на новия Закон за МВР. 

 

Поредният епизод се отключи след изявление на премиера Бойко Борисов от Брюксел, в което той даде да се разбере, че поне на тоз етап не планира да сменя шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. За тези смени настояват от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Говори се, че дори в ГЕРБ има разнобой по въпроса. 

 

„Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, се надявам на прокуратурата да ги извади всички виновни. Ще си направим изводи тогава. Същото е и за Писанчев. Ако Орешарски ги е карал да вършат каквото вършат, да си понесе той отговорността”, заяви Борисов.

 

Г-н Борисов е този, който ги назначава, той ще си поеме сега отговорността от по-нататъшната им работа. В преговорния процес, когато сме уточнявали как ще подкрепяме правителството, сме се разбрали, че ще изпълняваме една програма, в която сме заложили основните приоритети, които ако не бъдат изпълнявани, ще бъдат причината да спрем подкрепата на правителството. Личностите на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев не са в тези приоритети, но те определено ще променят нашето отношение”, заяви Валери Симеонов от ПФ. 

 

„По отношение на ръководството на ДАНС, смятам, че комисията, която предстои за КТБ, ще даде непреодолими аргументи за смяна”, заяви Радан Кънев. 

 

„Ако не бъдат взети предвид тежките провали – Лясковец за Лазаров, а за Писанчев и ДАНС източването на 4 млрд. от КТБ, ако не бъдат взети предвид, Борисов рискува да разклати коалицията. Аз много добре познавам г-н Борисов. Знам, че един от основните принципи в неговата работа е "По-добре лош мир, отколкото добра война”, заяви Атанас Атанасов.

 

Кой с кого воюва за службите дотук никой не изрича на глас. В управляващата коалиция обаче по този повод вече публично задрънкаха оръжия. Според шефа на вътрешната комисия Атанас Атанасов правителството е длъжно да предложи наново хора за тези постове, за да спази новите процедури по новия закон. Негова работа си било кои ще са тези хора.

 

Повече гледайте във видеото!