Надявам се на бързи решения за „Белене” и „Южен поток, каза премиерът

"България е платила до момента за проекта АЕЦ „Белене” 708 млн. евро през годините. Проектът „Южен поток” беше зачеркнат. Какво имаме покрай нас – Турция от НАТО поема „Турски поток”, Гърция от НАТО поема целия „Южен газов коридор”. България се превръща само в клиент и газопреноса спирка". Това каза премиерът Бойко Борисов във Варна, където откри Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Борисов заяви, че се надява съвместните експертни екипи да предложат бързо варианти за „Белене” и „Южен поток“, които да устройват както България, така и руската страна. 

По темата
Създаването на работни групи беше договорено в телефонния разговор с руския президент Владимир Путин.
 
„Присъдата към България е да си плати и да си вземе двата реактора. В тази ситуация, ако политическата класа в България има по-добри решения, с радост ще ги чуя. Но през годините показаха, че само приказват. Две правителства се извървяха - и на Станишев, и на Орешарски, и няма един метър помръднато напред”, посочи премиерът пред журналисти, предаде правителствената служба.   
 
„(Разговорът с руския президент - бел.ред.) можеше да ми бъде отказан с всичко, което ние сме изговорили през годините. И аз затова на Путин му благодарих, че ми даде този разговор. Той беше доста добронамерен, което ме учуди”, каза още министър-председателят.  
 
Премиерът обясни, че Путин е посочил, че иска да помогне на България и затова ще изпрати експерти у нас. „Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали,  да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, каза премиерът. 
 
Той коментира, че са направени стъпки, с които могат да се намерят инвеститори за газовия хъб „Балкан”. По отношение на „Белене” по думите на министър-председателя  има няколко варианта, като единият е „Белене” да стане частен проект, с малко участие на държавата.
 
За Фронтекс и опазването на границата премиерът коментира, че страната ни е поискала техника, офицери и помощ. „България трябва да положи огромни усилия“, заяви министър-председателят и подчерта, че от бюджета за тази година са предвидени 80 млн. първоначалната  вноска, с които ще започнат да се изграждат нови военни кораби. 
 
За споразумението за мигрантите с Турция премиерът заяви, че то е добро за България. 
 
Видео: БГНЕС