Глобата може да стигне до 10% от годишния оборот на бензиностанциите

По темата

Комисията за защита на конкуренциятa потвърди съмненията си, че шест от големите вериги бензиностанции участват в картел. Според регулатора „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, която е позната за клиентите с марката „Газпром”, са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители. Комисията твърди, че с поведението си на пазара играчите са нарушили конкуренцията и са ощетили дребните фирми, които търгуват с бензин и дизел.

Седмият играч на пазара, който регулаторът проверяваше – „Ромпетрол”, е отпаднал от финалните изводи за картел.

Проверката на КЗК започна в средата на миналата година. Регулаторът я започна заради анализ на сектора, в който се оказа, че между 2012-а и 2015-а година в движението на цените на горивата се наблюдават неестествени пазарни тенденции.

До 30 дни ръководствата на шестте бензиностанции ще бъдат отново изслушани от Комисията, а след това се очаква окончателното решение. Ако то докаже, че веригите са се договаряли, санкцията за тях може да стигне до 10 на сто от годишния им оборот.

От ОМВ заявиха, че няма да коментират производството „преди да има окончателно и официално решение на КЗК, което е влязло в сила".

От ЕКО разпространиха официална позиция: 

„Дружеството „ЕКО България“ ЕАД официално обявява, че е запознато с процеса по производството и научава за позицията от официалния сайт на Комисията за защита на конкуренцията.

С оглед на това, в посочения от Комисията за защита на конкуренцията едномесечен срок експертите от екипа на „ЕКО България“ ЕАД ще се запознаят с конкретната аргументация и доказателства за предявеното на дружеството твърдение на Комисията за защита на конкуренцията.

Дружеството ще се възползва от правото си на достъп до материалите по преписката и от възможността за писмени възражения и изслушване на открито заседание", се казва в съобщението.

От Шел заявиха:

„Потвърждаваме, че КЗК е постановила определение за предявяване на Shell България на твърдения за извършено нарушение по отношение на разследването на пазара на горива.  Ще се запознаем с документацията и ще предоставим писмено становище на КЗК в рамките на установения срок.  Вярваме, че дейността на Shell България напълно съответства на корпоративните ценности и бизнес принципи за честна и етична конкуренция в рамките на приложимото законодателство за защита на конкуренцията", пишат от компанията.