Сметките за парно през март не бяха реални, а прогнозни, заяви общественият защитник

С близо 20% са скочили жалбите при омбудсмана за по-малко от седмица срещу „Топлофикация София”. Причината - високите сметки за топлинна енергия през март. Това заяви общественият защитник Диана Ковачева в ефира на „Събуди се”.

Тя призова Комисията за водно и енергийно регулиране да даде ясен отговор на въпроса какво ще покаже преизчислението на сметките. Вчера председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че проверката още продължава, защото се чакат допълнителни данни от "Топлофикация София".

„Хората се почувстваха много несигурни и ядосани от фактурите, които получиха за март. Очакванията бяха, че намаляването на цената на природния газ ще се отрази на месечната сметка”, допълни тя.

Теменужка Петкова: Ще се връщат надвзетите пари за парно

„Потребителите се интересуват от това по какъв начин намаляването на цената на синьото гориво ще се отрази на средствата им. Определено това, което е надвзето назад във времето, трябва да бъде върнато на хората. Затова е необходимо да стане ясно колко пари ще бъдат възстановени на всеки потребител, кога ще се случи това и как потребителите ще го усетят”, каза още омбудсманът.

Ковачева заяви, че сметките за март не са реални, а прогнозни. „Никой не е влязъл в домовете на хората, за да отчете реалното потребление. Няма никакви доказателства, че в топлия март домакинствата са увеличили потреблението на парното. Това е необосновано”, категорична беше тя.

Омбудсманът поиска отмяна на матурите след 4 и 10 клас

Ковачева коментира и казуса с частните детски градини. Тя направи предложение родителите да не плащат за услуга, която не получават. „Аргументът на градините, че те също трябва да се издържат, смятам, че никак не издържа на фона на родителите, които са вкъщи, за да гледат децата си”, смята общественият защитник.

Според омбудсмана изпитите за 4 и 10 клас трябва да бъдат отложени. Посочи обаче, че е необходимо да бъдат направени законодателни промени. Затова Ковачева се е обърнала към Народното събрание с препоръка изпитите да се отменят.

Целия разговор гледайте във видеото.