Очаква се това да се случи след около месец, каза енергийният министър

Регулаторът е независим, а цената на тока не е политическо решение. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Решението се взима от регулаторния орган, който работи по специални правила и изисквания, съобразени с тези на европейските регулатори. Не може да има никакво вмешателство на изпълнителната власт”, посочи тя по повод искането на ЧЕЗ за увеличение на нощната тарифа със 70%.

Министър Петкова представя допълнителни мерки в помощ на потребителите на електроенергия

Енергийният министър коментира позицията на ЕРП-то, че предложените от дружеството цени за увеличение на нощната тарифа са изготвени в съответствие с действащата нормативна уредба и регулаторните принципи.

„Именно тук е мястото на регулатора, който на база своите законови компетентности и възможности, ще направи анализ, за да установи дали това, което дружеството е посочило в своето заявление, е реално и обективно. КЕВР е този, който ще вземе финалното решение”, заяви тя.

СЪМНЕНИЕ ЗА НАДПИСАНИ СМЕТКИ: КЕВР проверява „Топлофикация София”

Министърът обясни и на какво се дължат по-високите сметки за топлинна енергия през март. „До края на месеца действаха старите цени за природния газ. Беше приет специален закон, който е в сила от миналата седмица. Към настоящия момент КЕВР прави преизчисление на цените от август 2019 до 31 март 2020 г. На база тези нови ценови решения, с които регулаторът ще излезе, ще се направи преизчисление и ще се определи новата цена. Всеки потребител ще получи разликата между старата и новата цена до 31 март, включително”, допълни тя.

„Никой обаче не трябва да смята, че от сметката за топлинна енергия ще бъдат приспаднати 40%. Това, което ще се получи, ще бъде на база на изчисленията, които топлинните счетоводители и топлофикационните дружества ще направят”, посочи още министърът.

КЕВР предлага цената на парното да падне средно с 2,34% от 1 май

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новата цена до 30 дни. От КЕВР са обявили, че срокът ще бъде съкратен значително. „Нашето желание е до края на май или началото на юни процесът по връщане на сумите да бъде финализиран. „Булгаргаз” да е превел сумите на съответните топлофикационни и газоразпределителни дружества, да е възстановил парите на българския бизнес, за да приключим максимално бързо целия този процес”, заключи министърът на енергетиката.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.