От топлофикационното дружество обещават съдействие

Извънредна проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране в столичната топлофикация след съмнение за надписани сметки.

Проверката на енергийния регулатор е в ход, след получени сигнали и публикации в медии относно завишени сметки за миналия месец.

Ако се установи нарушение от страна на топлофикационното дружество, комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки.

„В сегашната ситуация, която поставя предизвикателства пред българските потребители и голяма част от тях имат съществени финансови затруднения, би било недопустимо да не проверим дали не са засегнати техните интереси, чрез неправомерно повишение на сметките за топлина енергия. В случай, че се установи нарушение от страна на дружеството, комисията ще използва даденото ѝ от закона правомощие за налагане на административно-наказателни санкции”, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

Експерт: Цената на парното може да падне с 5 до 20%

От „Топлофикация София” обясняват, че мартенските сметки за парно са изчислени при по-високата цена на топлинната енергия, която дейставше до 1 април. Оттам припомнят, че новата цена, утвърдена от КЕВР, е влязла в сила след това.

"По данни на НИМХ средномесечната температура през март 2020г. е била +6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. От началото на въведеното извънредно положение в страната на 13 март повечето от столичани трябваше да останат в домовете си, в резултат на което и общото количество потребена топлинна енергия е по-високо. Поради по-ниската температура и застудяването през последното десетдневие на м. март тази година столичани са консумирали 430 323 МВтч топлинна енергия, докато през м.март 2019 г. консумацията е била 346 945 МВтч. Напомняме на нашите потребители, че мартенските сметки са изчислени по високата цена на топлинната енергия, която действаше до 1 април 2020 г. Новата цена топлинната енергия, утвърдена от КЕВР, влезе в сила от 1 април 2020г. и е с 26,5% по-ниска, 70,32 лв. за мегаватчас /без ДДС/. Поради това се очакват по-ниски сметки за последния месец на отоплителния сезон.

В изпълнение на новите разпоредби, приети преди дни с промените в Закона за енергетиката, „Топлофикация София“ ЕАД ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово определените срокове и след като КЕВР определи ретроактивните цени на природния газ и на топлинната енергия за периода от 5 август 2019г. до 31 март 2020г. Така клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след утвърждаването на ретроактивните цени от КЕВР. За останалите потребители, които получават прогнозни месечни сметки, сумите ще бъдат отразени в годишните изравнителни сметки и ще са видни през юли."

Очаква се резултатите от проверката да да бъдат обявени публично.

Репортер: Благой Цицелков