Тя изпрати препоръка до Цвета Караянчева и председателя на Комисията по образование в НС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и председателката на комисията по образование и наука Милена Дамянова през тази учебна година да отпадне провеждането на изпитите от Националното външно оценяване за 4 и 10 клас във връзка с извънредното положение и опасността от разпространението на COVID -19.

Омбудсманът поиска спешни мерки за борба с домашното насилие

Вчера Диана Ковачева изпрати искане и към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. По-късно през деня стана ясно, че Министерство на образованието и науката подкрепя тази мярка и ще се обърне към Народно събрание, за да бъдат направени необходимите законови промени за прилагането й.  „Обръщам се към Вас във връзка с очакването Народното събрание да разгледа и обсъди това предложение, за да Ви информирам, че като национален омбудсман и със загриженост за децата на България, настоявам то да бъде подкрепено. Моето становище е свързано и с постъпили в институцията множество жалби от родители на ученици от IV клас и X клас, в които се изразява тревога относно провеждането на НВО и необходимостта от присъствието на деца и учители в училищата и в класните стаи. Родителите посочват, че за учениците ще бъде трудно да спазват задължителните хигиенни и противоепидемични мерки за предпазване от коронавирус COVID-19, както и необходимата физическа  дистанция, особено след двумесечна социална изолация, далеч от приятелите и съучениците си“, пише общественият защитник.

Диана Ковачева: Има възможност Софийският централен затвор да се премести

Тя подчертава, че подкрепя решението учениците да не се връщат в класните стаи, а годината да приключи дистанционно, за да бъдат избегнати рисковете от разпространение на вируса сред децата. „За мен като национален омбудсман, ангажиран и с опазването правата на децата, от първостепенно значение в условията на разразилата се епидемия, е грижата за здравето на децата и семействата им, както и на учителите, чиято средна възраст е рискова - над 55 години“, заключава Ковачева.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!