Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство във връзка с проекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

В становището си, разработено съвместно с неправителствени организации, омбудсманът подкрепя конкретни предложения в законопроекта, например за изменение на едномесечния срок за подаване на молба за заповед за защита от акта на домашно насилие. Аргументът е, че при много от случаите жените-жертви на насилие у дома, пропускат този твърде кратък за тях срок, което препятства тяхната адекватна защита.

Друг акцент в становището на омбудсмана, засегнат и във видеото по темата във Facebook профила ѝ, е липсата на кризисни центрове за подкрепа на жертвите. „Въпросът с домашното насилие е от ключово значение, особено в момента на извънредното положение, в което се намираме, повечето хора са затворени в домовете си. За съжаление, статистиката показва, че домашното насилие нараства, при положение, че и без тази екстремност на ситуацията, у нас тя е много висока – през изминалата година средно по две жени на месец са изгубили живота си в резултат на брутална проява от страна на партньора си. Затова смятам, че особено сега трябва да бъдат предложени адекватни мерки за подкрепа. В това число са и кризисните центрове, в които жертвите могат да потърсят закрила. За съжаление, техният брой е далеч под необходимия минимум за страната - 28, а в София е само един, с осем легла“, каза Ковачева.

В становището си тя изрично подчертава, че са необходими и други нормативни изменения в посока премахване на изискването за системност в дефиницията за престъпления, извършени в условията на домашно насилие в Наказателния кодекс, включително изрично криминализиране на брачното изнасилване и криминализиране на всички форми на икономическо и психическо домашно насилие. „В момента, за да бъде наказан един насилник по-тежко, трябва да има поне три регистрирани акта на насилие срещу партньорката му. Това не винаги е възможно, защото понякога насилието може още от първия път да отнеме живота на жената или да доведе до нейното осакатяване“, заключава омбудсманът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.