Вижте кое е най-любимото ястие на българина

Ивановден празнуват близо 350 000 именници. Следва разговор с Иван, но не кой и да е Иван, а шеф Иван Манчев. Вижте какво разказа той за вкуса на 2024 година, за носталгията и храната, която създава семейни ценности.

Шеф Манчев, честит имен ден!

Чест и почитания! Благодаря.

Шеф Манчев, какво ще ни почерпите?

По принцип много обичам шкембе чорба. Затова съм подготвил шкембе. Вкъщи винаги се е яло. Моята майка готвеше и съм го научил от нея и смятам, че го правя по възможно най-добрия начин. Ти ял ли си хубаво шкембе?

Ял съм. И майка ми, и баба ми много добре го правят.

А знаеш ли, че това е една от най-популярната супа в България? На времето имаше шкембеджийници, които бяха толкова популярни в България, че до ден днешен има носталгия към тях. И всъщност това е много хубавото, че много от ресторантите започнаха пак да сервират шкембе. Много българи го обичат, аз лично също. Понякога го сервирам в моите ресторанти. Не винаги, но сега съм ти приготвил шкембе.

Истинско пиршество за сетивата с Камелия Воче в „Черешката на тортата“

Айде дайте да видим дали е по-хубаво от на мама.

От на мама със сигурност не е по-хубаво. На мама е най-хубавото шкембе.

Гледай само какъв цвят има. Гледай за какво става въпрос. Това е направено само с масло, мляко, с бульон, с кокал. Вряло е шкембето вътре в него. Изобщо все хубави неща, които създават вкуса. И когато си хапнал някъде хубаво шкембе, винаги си го търсиш. Защото храната е минало, храната е изживяване, храната е дори и носталгия и когато си се докоснал до нещо вкусно винаги се сещаш за нея.

Шеф Манчев, как си обяснявате, че през изминалата година сякаш българина търси повече традиционното? 

Българите си търсят традиционната храна, защото с това са закърмени. Храната, която обичат, с която са се хранили като деца, а това ни влиза в гена. Като такава, колкото и да пробваш с различна храна - интернационална, азиатска, каквото и да е, българина винаги се връща към корените си, към това, с което е закърмен. Затова се търсят точно тези неща. Дори и аз ги търся, защото лично аз като дете съм закърмен с такава храна.

За какво си спомняте Вие сега?

Спомням си за домашния уют. За уюта, който мама създаваше. За прекрасната и вкусна храна. За прекрасните продукти. За неща, към които изпитвам носталгия. И това ме кара да се чувствам добре. Мама като сготви някой път, правейки такива хубави неща винаги изпитвам носталгия към миналото. За децата, за това как сме били на една маса, как сме вечеряли всички заедно, как всяка неделя се събирахме заедно. Което са ценности в семейството и като такова, човек винаги трябва да ги изповядва.

Като че ли хората започнаха да се вслушват във вашите думи - че храната не е просто да се наядеш и да станеш от масата - то е философия, то е преживяване, спомени. И май вече е отживелица като седнеш в ресторанта и да ти дадат ето такова дебело меню.

Аз 10 години снимам "Кошмари в кухнята" и обяснявам как менюто трябва да е според възможностите, как менюто трябва да има концепция, с визия, да не надвишава повече от 40-50 неща. За да може кухнята правилно да ги възпроизведе, за да може госта като отиде в ресторанта ви или в хотела наистина да получи един перфектен продукт. И когато един готвач се заяви с това, което е, това означава, че той трябва да направи нещата по най-добрия начин. Когато почваш да угаждаш на някой, това означава, че не угаждаш на себе си. В живота човек трябва първо да обича себе си, да обича това, което е той, за да може да покаже визията си на клиента. В случая храната. В живота всичко е така.

2023 година под лупа: Политика, икономика, финанси и още

Докато пътувахме насам с нашия екип минахме през един билборд, вие бяхте на него и пишеше “Какво ще ядем?” Обаче има една друга тенденция, че с 43% повече българи не отиват в супермаркета да пазаруват и да се редят на опашката. Поръчват онлайн. Какво ви говори на Вас това, защото поне за мен плодове, зеленчуци - друго си е око да види, ръка да пипне?

Всеки живот изисква трансформация. Живота изисква развитие, еволюция във всичко това, което се случва около нас. И като такова е нормално. Хората живеят толкова забързано, толкова са напрегнати в живота, че искат всичко да им е по-лесно. Искат всичко да им е в това да им е комфортно. И представи си един работещ човек, който няма време да отиде до супермаркета, да огледа плодовете, онлайн ти дава друга лекота на теб, да ти е комфортно. И всичко се прави в името на нашия личен комфорт. Мнението ми е, че независимо око да види, ръка да пипне, то по нов начин живеем. Всички сме тотално различни. Като си спомням преди 20 или 30 години как сме били и сега как сме - ние сме тотално различни като хора, като мислене, като концепция, като визия за живота.

А като качество?

Смятам, че качеството също се е повишило много, защото хората започнаха много да печелят, много да работят, много пари да изкарват и като такива естествено си повишават и качеството на живота. Разбира се искаш да виждаш отвън всичко да е подредено, да е изрядно, както е по книгите, но това е процес. Ние не можем от днеска за утре да се трансформираме и да станем толкова добри колкото ни се иска. Но въпроса е, че ние създаваме тази среда. Ние създаваме това общество. Всеки от нас го прави и ако всеки дава максимума от себе си, ще бъде всичко по-добре.

С какво шеф Манчев ще даде максимума от себе си тази година? Какъв е вкусът на 2024 година?

Вкуса е качество, ниво, мисъл, отношение. Това е вкуса. Тоест през вкуса човек трябва да живее качествено, да има бъдеще, през вкуса трябва да има ново предизвикателство, през вкуса трябва да търси мечтите си, за да може по този начин човек да се развива. Ако ние си стоим на стария вариант, трябва да поемем и модерно. Както ми зададе въпроса с поръчките - да, това е модерно. Но събота и неделя, когато има хубави пазари, селските пазари, които можеш да отидеш и видиш, когато не си толкова напрегнат, и отидеш да видиш какво правят производителите, това също за мен е голямо удоволствие. Трябва да има повече такива пазари, които може българския производител да си сложи продуктите на тротоара, в центъра на града, за да може да го усетим този продукт. А през седмицата вече е друго.

Амбициозно зимно и ароматно меню с Петър Калчев в „Черешката на тортата“

А вие за какво си мечтаете? Какво си пожелавате в личен план?

В личен план основно да съм здрав. Освен това си пожелавам да имам много работа, ако зависи от мен. Да имам развитие, да имам нови перспективи, да имам неща, за които съм се борил до ден днешен и ги правя по най-добрия начин. Но винаги има какво още да се желае и какво да се надгражда. Да работим по себе си и вътре в себе си и от друга страна това, с което се е заявил, да е най-добър.

Да сме нови, да сме модерни, но и да не забравяме традиционното.

Да не забравяме шкембе чорбата, която нас ни връща в миналото, но от друга страна вече шкембето трябва да е перспективата, можем да го трансформираме по различен начин, да го сервираме по различен начин и пак да ни е вкусно.

Много Ви благодаря за това интервю шеф Манчев, но аз вече ще ям.

Ами хапвай си. За Ивановден е хубаво човек да си хапне нещо добро.

Повече гледайте във видеото.