Кинофестивалът беше открит с тържествена церемония

С тържествена церемония и традиционния червен килим беше открит кинофестивалът в Кан. Председател на журито тази година е режисьорката на филма „Барби” Грета Гъруик.

Много звезди от света на киното присъстваха в залата за прожекцията на комедията "Второто действие" на френския режисьор Кантен Дюпийо, с участието на Леа Сейду, Венсан Лендон и Рафаел Кенар.

Ева Грийн пред NOVA: Истински се вълнувам да бъда част от журито в Кан

Пред камерата на NOVA застана  Жулиет Бинош, която беше избрана за  президент на Европейската филмова академия.  "Всичко започва съвсем скоро и съм изключително развълнувана, защото в Европа се създават много филми, които са вдъхновение за хората по целия свят. Ние сме извор на толкова много идеи, емоции, отражения. И ми се иска  те да достигнат до всички. Много е важно, че Академията съществува и аз съм част от нея. Защото тя е извор на вдъхновение", заяви френската актриса.

Мерил Стрийп беше удостоена с почетна "Златна палма", която ѝ връчи Бинош. „Толкова съм благодарна, че получих наградата от тази велика актриса и от всички вас в Кан! Призът е уникален за света на киното и за мен е голяма, голяма чест да го получа”, призна актрисата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase