В близо 13 града бяха организирани импровизирани мемориали с цветя, свещи и послания към руския опозиционер

ад 400 души са били арестувани, докато са отдавали почит на Алексей Навални в Русия. Тези данни обяви групата за граждански права „ОДВ-Инфо“. Това е най-мащабната вълна арести от задържането на хиляда протестиращи срещу мобилизацията през 2022 г.

Междувременно и днес семейството на опозиционера не получи информация за тялото му, нито кога ще им бъде предадено.

След смъртта на Навални: Според експертите съдбата му е била предопределена

 

Неизвестни в черни дрехи премахват цветята, които гражданите са оставили в памет на Алексей Навални. Минута след като си тръгват, още граждани идват и започват да оставят цветя на същото място. Подобно надлъгване имаше на много места в Русия. Властите полагат усилия да спрат почитането паметта на Навални. В повече от 30 населени места е имало спонтанно поклонение с цветя, свещи и послания към 47-годишния опозиционер, който почина в сибирски затвор.

На места полицията излизаше с абсурдни обяснения защо пътят към мемориалите е отрязан. В Екатеринбург някои от хората, които бяха спрени, дори не носеха цветя за Навални, а почитаха паметта на свои роднини.

За неудоволствие на управляващите, няколко чуждестранни посланици отидоха до мемориалите. Посланикът на Великобритания Найджъл Кейси поднесе цветя на Соловецкия камък в Москва. Посланичката на САЩ Лин Трейси дори коленичи пред снимката на Навални на същия монумент в столицата. Те не бяха притеснявани от полицията, за разлика от стотици граждани, които бяха арестувани, понякога след употреба на сила.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase