Как да отворим бутилката пенливо вино в новогодишната нощ

Векове наред шампанското е неразделна част от всеки празник и особено от новогодишната нощ. Играта на мехурчетата и характерният пукот на тапата правят тържествен всеки момент.

Всяка бутилка шампанско престоява от една до три години в хоризонтално положение, за да може в нея да протече вторичната ферментация.

„Преди да стане шампанско, това е било дяволска напитка, защото вторичната ферментация е гърмяла бъчвите, а още не са били намерени бутилки, които да издържат при такова високо налягане”, обяснява технологът Наум Симов.

След вторичната ферментация бутилките се подреждат на стелажи под ъгъл от 45 градуса. На определено време се завъртат, така че утайката вътре да падне върху тапите, а след това гърлото на бутилките се охлажда.

„Тапата се отваря и се изхвърля минимална част от съдържанието на бутилката, заедно с тапата. В зависимост от вкусовете се добавя захарен сироп, затваря се с коркови тапи и имаме готово шампанско”, добавя Наум Симов.

 Характерният пукот се постига от лекия наклон на бутилката и при температура от 6 до 8 градуса.

Още за историята на шампанското и производството на пенливо вино в България вижте във видеорепортажа на Георги Георгиев тук.