Това заяви в интервю вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за еврото

Италия трябва да се стреми да следва "отговорна" бюджетна политика, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за еврото - Валдис Домбровскис в интервю за в. „Ханделсблат“, информира БГНЕС. 

Ще поскъпнат ли стоките, ако приемем еврото?

Неговото изявление идва в момент, в който зараждащата се популистка крайно дясна коалиция в Италия посочи като свой избор за премиер един малко известен на политическата сцена адвокат.

Правителството иска да въведем еврото до края на 2020 г.

"Ние считаме, че е важно италианското правителство да остане на ход в провеждането на отговорна бюджетна политика", каза Валдис Домбровски, отбелязвайки, че Италия има второто най-високо ниво на държавен дълг след Гърция.

Хърватия: Готови сме за еврото

Дългът на Италия от 2,3 трилиона евро представлява 132% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е най-високият коефициент навсякъде в Европа, с изключение на Гърция. ЕС прогнозира, че италианският държавен дълг ще остане 130% над нейния БВП тази година. Това е повече от два повече от 60-процентовия таван на ЕС. Ето защо Брюксел се безпокои, че Италия продължава усилията си да съкрати огромните си дългове в съответствие с правилата на ЕС, като се опасява, че новото правителство в Рим ще се стреми да увеличи публичните разходи.

Ще излезе ли Италия от Еврозоната?

„Договорът за правителство на промяната“ между Движението "Пет звезди" и националистите от „Лига“ отхвърля строгите икономии, които трябва да се прилагат вследствие на финансовата криза, и предвижда твърдолинейни действия в областта на имиграцията и сигурността. Описаните в документ от 580 страници действия, съпроводени от сериозни разходи финансови мерки и евроскептичният му тон разтревожиха финансовите пазари.  Домбровски отбеляза, че планът на коалицията за драстично намаляване на данъците и обратно намаляване на пенсиите със задна дата ще излезе скъпо.

Пуснаха пощенска марка за Българското председателство

"Само можем да съветваме да останата на курса на икономическата и фискалната политика, да стимулират растежа чрез структурни реформи и да поддържа бюджетния дефицит под контрол", каза вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.