Проектоспоразумението за италианското правителство предлага опрощаване на 250 млрд. евро дълг

Излизане от еврото, предоговаряне на европейски договори и опрощаване на 250 млрд. евро дълг са  сред мерките, предложени в проектоспоразумението за ново италианско правителство - обединение на антисистемните „Движение Пет Звезди” и крайнодясната партия „Северна Лига”. Несистемните партии са в непрекъснати преговори за създаването на следващото италианско правителство, след два месеца на политически блокаж заради неокончателни резултати от изборите през март, информира БГНЕС. 

Ще поскъпнат ли стоките, ако приемем еврото?

Сред най-драстичните мерки в документа е въвеждането на „правни и икономически мерки, които да позволят на страни-членки на ЕС да излязат от общата валута и да си върнат паричната независимост.”

Еврокомисар: България може да е следващата страна в Еврозоната

Друг пасаж предвижда идеята да бъде поискано от Европейската централна банка опрощаване на италианския външен дълг, възлизащ на 250 млрд. евро, в момента задържани от институцията. Пак там се застъпва и идеята за „предоговаряне” на европейски контракти.

Правителството иска да въведем еврото до края на 2020 г.

В текста още се говори и за създаването на „комитет по помиряване”, който да е паралелен на правителството и да бъде отговорен за разрешаването на неразбирателствата между двете коренно различни политически партии.

Франция и Германия обещаха да представят план за реформи в еврозоната до юни

Появата на текста в медиите бе посрещната с критика от журналисти и експерти. Имаше негативна реакция и на фондовата борса.

Хърватия: Готови сме за еврото

В изявление, „Северна Лига” и „Пет звезди” уверяват, че документът вече е „неактуален” и че е преминал през „значителни промени”. Двете партии още увериха, че са решили да не поставят под въпрос бъдещето на общата валута в Италия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.