Пиер Московиси е в София за неформалната среща на министрите от Еврогрупата

България може да стане следващата страна в Еврозоната. Това обяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси. Той е в София за неформалната среща на министрите от Еврогрупата. 

Според него влизането в чакалнята на еврозоната е свързано с покриване на условия и критерии и не става бързо. Преди да се премине към тази важна стъпка икономиката на България трябва да стане по-силна, по-конкурентноспособна и по-ефективна, смята Пиер Московиси.

Той допълни, че в чакалнята на еврозоната страната ни трябва да престои поне 2 години.

Ще поскъпнат ли стоките, ако приемем еврото?

"Нека не говорим за срокове. Нека погледнем политическата картина - България иска да се присъедини към Еврозоната и ние приветстваме този ентусиазъм. Готови сме да работим. България ще бъде следващият член на Еврозоната- няма спор по този въпрос, но това трябва да се подготви. Не бива да се бърза", коментира Московиси. И посочи, че приемането на еврото трябва да носи полза, а не шок.

Горанов: Приемането на еврото е единственият вариант за България

"Не сме обсъждали този въпрос в Еврогрупата. Това не ни е в дневния ред", заяви на свой ред Марио Сентену, председател на Еврогрупата.

"Има срокове, има процес. Това е колективно решение, нека не създаваме разговори, които няма да са полезни", смята Московиси. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.