Страната ни получи пълна подкрепа от ЕК

България ще работи за въвеждане на еврото още през 2020 година, обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Страната ни получи и пълна подкрепа от Европейската комисия за присъединяване към Еврозоната.

България е готова да изпълни целта си и още преди лятото ще подадем молба за влизане в чакалнята. Вратата трябва да отворят всичките държави членки, както и Европейската централна банка.

Еврокомисар: България може да е следващата страна в Еврозоната

„Това решение по отношение на ЕРМ се взима много бързо, престоят е 2 години. За нас той ще бъде формален. Това означава, че ако получим съгласие през 2018, това означава не повече от 2 – 2 и половина години след това”, заяви Владислав Горанов.

Въпреки че формално Европейската комисия няма думата, България получава пълна подкрепа.

„ЕК подкрепя работата на България за присъединяването към Еврозоната. Ще предоставим не само политическа подкрепа, но и специален инструмент за сближаване. Важно е да не забравяме, че влизане в Еврозоната означава присъединяване на банковия съюз”, заяви Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия.

Опасенията на всички са да не се повтори гръцкият сценарии, затова с нашето влизане няма да се бърза.

Ще поскъпнат ли стоките, ако приемем еврото?

„Нека не говорим за срокове. Нека погледнем политическата картина. България иска да се присъедини в Еврозоната и ние приветстваме този ентусиазъм. Готови сме да работим. България ще бъде следващият член на Еврозоната- няма спор по този въпрос, но това трябва да се подготви. Не бива да се бърза. Приемането на еврото, трябва да носи полза, а не шок”, заяви Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси.

„Не сме обсъждали този въпрос в еврогрупата. Това не ни в дневния ред”, заяви Марио Сентену, председател на еврогрупата.

„Има срокове, има процес. Това е колективно решение, нека не създаваме разговори, които няма да са полезни”, заяви Московиси.

При най-оптимистичния вариант левчето ще бъде сменено с евро през 2020 година. Краен срок за одобрение на България няма.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.