Найо Тицин и Петър Барбалов разказват от първо лице за великата оперна дива

Тази вечер на 24 май в 19:05 ч. по NOVA NEWS ще бъде излъчен ексклузивно документалният филм “Школата Кабаиванска“ за артистичната, преподавателската и благотворителната дейност на великата прима Райна Кабаиванска. Лентата е посветена на 20-та годишнина на нейния Международен майсторски клас в Нов български университет. Новините на NOVA и Нов български университет (НБУ) си партнират в популяризирането на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, който тази година ще се проведе от 8 септември до 2 октомври.

Режисьорът на филма Найо Тицин и сценаристът Петър Барбалов са гости в студиото на NOVA News, където разказват повече за непознатата страна на Райна Кабаиванска и за нейната преподавателска и благотворителна дейност.

Според сценариста Петър Барбалов Райна Кабаиванска е един голям човек, който и на 88 години е все още млад. "Филмът е сниман в София, Мадрид и Италия, и в него се говори на много езици. Имахме много разговори за творчеството и за операта, в които участвахме активно всички. За първи път във филма се показват кадри от последните й представления на "Тоска" в Парма и Мадрид. С г-жа Кабаиванска се познаваме от 2002 г. от нейната последна „Тоска" в Парма, след което започнахме да комуникираме активно за юбилея й през 2014 г. Тогава Нов Български Университет организира 80-я юбилей на оперната дива“, разказва Петър Барбалов.

„Енергията, която Кабаиванска излъчва е шанс да бъде споделена и да се докоснем до нея. Това е възможност да продължим по тази пътека. Сценаристът Петър Барбалов и продуцентът Георги Текев са специалисти по творчеството на великата дива и нейни добри приятели“, разкрива режисьорът на лентата Найо Тицин.

„Голямата кауза стартира преди 20-22 години когато бе създадена „Школата Кабаиванска“, инспиратор, на която е Георги Текев. Филмът е шанс да представим тази кауза и с езика на документалистиката да разкажем ценността на каузата. Над 200 участници са се обучавали в класа и са отпуснати близо 100 стипендии за тези 20 години. Във филма сме се стремели да покажем Райна като голям артист на сцената, който след това се впуска в раздаване на знания на младите“, споделя режисьорът.

„Филмът го стартирахме преди две години като поводът беше 20 години от създаването на майсторския клас. Отбелязахме кръглата годишнина с един кратък филм, който прерасна в едни сериозен филм, с продължителност от 55 мин“, допълва Петър Барбалов.

Не пропускайте документалния филм за легендарната оперна певица “Школата Кабаиванска“ тази вечер, 24 май от 19:05 ч. по NOVA NEWS

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.