Икономистът смята, че всеки човек трябва да има индивидуална оценка на потребностите си

На фона на голямата политическа нестабилност българската икономика стои много добре, доста бързо се справихме с инфлацията. Пазарът на труда също върви много добре, догонваме европейското ниво на БВП и покупателната способност. Всеки човек трябва да има индивидуална оценка на потребностите си, за да се докаже кой каква нужда има от подпомагане. Това каза в ефира на „РеВизия” икономистът Адриан Николов. 

Тенденции в световната икономика: Каква година очаква България

"Хоризонталните мерки, които касаят цялото общество, са твърде много. Няма критерии за вземане на помощи за родители, в резултат на това тези, които имат нужда, продължават да получават недостатъчно средства", коментира той. 

Според него демографската криза, ремонтът на социалната система, както и дългосрочното повишаване на инвестициите са сред дългосрочните цели пред икономиката. "Очаквам, че голямата партия-победител ще възприеме по-агресивен план за демографските проблеми, било то с облекчени условия за кредити за младите или обратна миграция", посочи Николов. 

По думите му конвергенция може да има за 4-5 години, ако икономиката се представи добре. ''Плоският данък се разглежда като макроикомическа котва и няма да има сериозен разговор за него. Осигуровките и данък сгради може да бъдат увеличени. Фискалната дисциплина след COVID беше "изхвърлена през прозореца", дефицитното бюджетиране стана норма", обясни икономистът. 

Целия разговор гледайте във видеото.