В нея участват коалиция от държави в изпълнение на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН...

Започна военна операция срещу Либия. В нея участват коалиция от държави в изпълнение на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН. 

С документа беше наложена забранена за полети зона над цялата територия на Джамахирията. 

В операцията с кодово име "Зората на Одисей" участват британска ядрена подводница от клас "Трафалгар" – най-модерната в британския флот. Тя обстрелва с ракети Томахоук цели по крайбрежието на Либия. 

Обстрелвани са танкове и артилерия, системи на противовъздушната отбрана. 

Операцията се ръководи от командването на американските въоръжени сили за Африка. Тя се командва от американски боен кораб. 

От Пентагона обявиха, че това е многопластова атака, на много фронтове, но засега сухопътна операция не се предвижда. 

Първите удари са били извършени от френски самолети, а американските са били подкрепление. След това е започнал обстрела от кораби. Франция участва с разузнавателни самолети и две фрегати. 

Съвсем скоро и самолетоносачът "Шарл де Гол" ще отпътува към Средиземно море. 

Канада също се включи в коалицията. Шест канадски изтребителя пътуват за италианската военна база в Сицилия, както и канадския боен кораб Шарлтаун. Участват и британски самолети Тайфун и Торнадо, които най-вероятно излитат от базата в Кипър. 

Има и два британски кораба в Средиземно море – "Къмбърланд" и "Уестминстър". 

На брифинг Пентагонът обяви, че целите на "Зората на Одисей" са две – да бъдат предотвратени нападения срещу цивилни либийски граждани и да се намали способността на режима да се противопостави на забранената зона за полети. 

Повече от 110 ракети "Томахоук" са били изстреляни от плавателните съдове са коалицията през първите часове на интервенцията. 

"Тази агресия е варварска атака срещу нацията ни", заяви лидерът на Либийския народен конгрес. Той подчерта, че много съжалява и е много натъжен от случващото се. По думите му няма никакво извинение за тази атака, защото Либия вече е приела резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и е обявила прекратяване на огъня и спиране на всички операции срещу бунтовниците. Джамахирията също е поискала международни наблюдатели. Той завърши изявлението си с това, че либийският народ няма да бъде победен. 

В Либия в момента има малко под 200 българи, заявив извънредната емисия „Календар" Весела Чернева, говорител на външно министрство. 

По думите й, въпреки призивите на ведомстото, сънародниите ни не са напусналиЛибия. Посолството ни продължава да функцонира нормално, твърди тя, но е категорична, че на този етап евакуацията от Либия е невъзможна. 

През последните часове комуникциите там на практика не функцонират. 

Чуждестрнните инфомационни агенции съобщават за цивилни жерти. Преди малко в изявление по либийската държавна телевизия либийският лидер полковник Муамар Кадафи заяви, че това е кръстоносен поход срещу суверенната държава Либия, подкрепена от ООН и от западните държави. Той каза още, че великата либийска революция няма да бъде победена.