Според експерта по международна сигурност Велко Атанасов, операция „Одисея зора” е започнала твърде късно...

Какво ще се случи с народа на Либия, ако Кадафи падне от власт, кой ще дойде след него и има ли начин да се прекратят кръвопролитните сблъсъци между опозицията и поддръжниците на либийския лидер.
Според специалисти в областта на сигурността е възможно да се стигне до нова гражданска война, а за Кадафи тази битка е на живот и смърт.
По време на управлението на Муамар Кадафи Либия беше замесена в серия от грандиозни международни скандали. Безспорно най-големият от тях е взривяването на самолета на американската компания Пан-ам над шотландския град Локърби през 1988-а година.
Умират 270 души на борда и 11 на земята. На страната беше наложено ембарго и тя беше поставена в изолация. Джамахирията се върна в международната общност като неин пълноправен член, след като се отказа от своите оръжия за масово поразяване.
И в тази битка западните държави се намесиха с една цел - да се спре избиването на цивилни либийски граждани. На територията на Либия обаче няма военни части, които да контролират сблъсъците. Освен това, според експерта по международна сигурност Велко Атанасов, операция „Одисея зора" е започнала твърде късно.
Кадафи се закани, че ще превърне живота в ад на всички, които си позволят да нападнат Либия. Как би изглеждала Либия без Кадафи и има ли Полковника ресурс да изпълни заканите си:
"Няма достатъчно индикации, с оглед и на блокадата, която е установена над Либия, за това, че Кадафи ще има възможност за ответни действия. Въпросът какво ще стане, след като той падне от власт, на него му е ясно, че той трябва да се прости с всичко, което е,  включително живота си", каза Атанасов.
Едно е сигурно – западният модел на демокрация няма как да се наложи в Либия, защото хората не я разбират. Около кого ще се обединят племената на Либия – предстои да видим.