Инатът е желанието за опознаване на света от страна на детето. Ако на детето продължи да бъде угаждано, в по-късна възраст инатът може да стигне до средство за манипулация...

 

Кои са най-често срещаните поведенчески проблеми при децата и как да се справим с тях коментираха в „На кафе" родители и психологът Александра Петрова.


Биляна Георгиева, която има син, отчита като своя грешка, че дава на детето си всичко, което поиска.

Психологът Александра Петрова обясни, че от една страна, инатът е желанието за опознаване на света от страна на детето. От друга, ако на детето продължи да бъде угаждано, в по-късна възраст инатът може да стигне до средство за манипулация.


Психологът даде някои съвети как родителите да противодействат на детския инат. На децата не трябва да се забранява, защото се спира любопитството и желанието му да опознава и по този начин се инати повече.


Родителят трябва да асистира и за нещата, които са опасни да се създадат правила, както и съответните поощрения, посъветва още Александра Петрова. Много често обаче родителите губят баланса между правила, критики и поощрение.


Между 2 и 4 годинки детето започва да осъзнава своята автономност. Тогава то започва да усеща, че спрямо него има очаквания и вече не е изцяло под защитата на родителя си. Така се появява и стеснителността, обясни психологът.


Това състояние е преходно. Ако детето не го преодолее обаче, родителите трябва да се замислят. Възможно е стеснителността да е следствие от поведението им, поясни още Петрова. Някои от родителите изграждат броня около децата си и ги карат да се чувства различно. Много деца са свикнали и със стриктни рамки и норми, което също води до свитост.

 

Разберете повече за поведенческите проблеми при децата на Nova Play.