Най-малко 20 хиляди е броят им в България...

Едно на всеки 150 деца в света развива аутизъм, според фондация \"Стъпка за невидимите деца\". В България ситуацията не е по-различна.

По последни данни регистрираните случаи са най-малко 20 хиляди, като броят им непрекъснато расте.

Невидими наричат децата си близките на аутистите. Разказват, че им се налага да живеят в изолация – понякога без помощ от държавата и почти винаги без разбиране от околните. Не всички, обаче знаят, че това състояние не е вродено и най-често се разбира съвсем случайно, когато детето навърши 3-4 години. Много родители, които дори не са чували за аутизъм изведнъж се сблъскват с проблема. И сами се научават да се борят. Като Любка, която е отдала цялото си време на 8-годишния с син.

Разбиране е всичко, което Любка иска от околните. Понякога го получава. Повечето пъти, обаче й се налага да страни от всички. Именно, защото са неразбрани.

Според специалистите, от основно значение за справяне с проблема са непрекъснатите грижи, които включват посещение при психолог, рехабилитация, записване в училище, както и различни спортове като езда и плуване. Любка не може да си позволи почти никое от тях. Не работи, за да се грижи за Дани. Живеят със заплатата на съпруга й. Молбата и да му стане личен асистент е отхвърлена. В момента чака за алтернативна програма.

Няколко стотин българи все пак дойдоха да подкрепят децата аутисти по повод световния ден за разбиране на състоянието. Гала, както и целият екип на Нова телевизия, бяха отличени за принос в популяризирането на проблемите им.