Транссексуалността е вродена, дължи се на генетични причини и лечението може да бъде само чрез операция за смяна на пола...

\"На кафе\" разказа разтърсващата история на мъж, условно наречен Иво, затворен в женско тяло, и за трудностите, с които се сблъскват транссексуалните хора у нас.

 

Журналистката Светослава Тадаръкова наскоро направи филм за транссексуалните.

 

\"Чрез филма исках да покажа какво преживява един такъв човек, защото ние не разбираме това. Хората го приемат като нещо ексцентрично, като каприз на хора, които не са много добре. Всъщност проблемът е много дълбок и човешки\", на мнение е Тадаръкова.

 

\"Историята на Иво много ме плени и ще направя всичко възможно да му помогна за живота му по-нататък. Не съм гледала на него по друг начин, освен като на момче\", сподели журналистката.

 

В телефонна връзка самият Иво разказа, че започнал да усеща, че е различен още в детска възраст.

 

\"Не се чувствах част от собствения си пол. По-нататък в пубертета тези усещания се проявиха по-ясно. На моменти чувствах, че не съм част от момичетата и не знаех защо\", сподели Иво. 

\"Първо усещаш влечението, после стресът. След това започнах да не се понасям. Започнах насила да се обличам с женски дрехи, като си мислех, че това е временно усещане. Оказа се, че не е и в един момент осъзнах, че вървя срещу себе си\", продължи разказа си Иво.

 

Когато той споделя с няколко души състоянието си Иво е неразбран. Бил е неразбран дори от собствения си баща, с когото тръгнали в различни посоки.

 

\"Днес съм щастлив като лекар, че се дава гласност на тези хора. Ние научихме за транссексуалността някъде в средата на 80-те години. Тогава тя не беше отделена от хомосексуалността. Дойде времето обаче да се отделят. Те не са душевно болно и шизофреници, те са хора като нас, но за съжаление страдат\", сподели от своя страна сексологът д-р Илия Врабчев.

 

Той подчерта, че хомосексуалист и транссексуален са две различни неща. Ако хомосексуалните имат проблем с отношението на обществото към тях, то за транссексуалните драмата е много по-голяма. Много често те са отритнати от семействата си, вместо да ги подкрепят.

 

Д-р Врабчев поясни още, че транссексуалността е вродена, дължи се на генетични причини и лечението може да бъде само чрез операция за смяна на пола.