Той поясни че вече има сближаване на позициите между правителство, работодателите и синдикатите за индексиране на заплатите по браншове...

Минималната заплата все пак може да се вдигне от 1 юли от 240 на 270 лева, заяви в студиото на \"Здравей, България\" социалният министър Тотю Младенов.

\"Имаше непримиримост в позициите – от една страна, от синдикатите, които подкрепиха идеята, а от друга – работодателите, които бяха твърдо против. Вече обаче има сближаване на позициите между правителство, работодателите и синдикатите за индексиране на заплатите по браншове\", поясни Младенов.

Според него налице са икономически и социални причини минималната работна заплата да се увеличи, защото от две години и половина стои на същото ниво.

\"На второ място чистата сума, която получават хората, е под прага на бедност. На трето място миналата година ръстът в производителността на труда е около 7%. Това го отчита и бизнесът, и синдикатите\", обоснова се още социалният министър.

Относно делото срещу Емилия Масларова, Младенов коментира, че то не се е провалило, защото бе даден ход.

\"Това е наказателен процес и се търсят около 11 милиона, които липсват. Министерството на труда е длъжно да се присъедини като граждански ищец за тези пари, защото са негови и затова ще заведем граждански иск. Нека обаче прокуратурата да си свърши работата\", каза Младенов.

Относно индексацията на пенсиите, той поясни, че темата предстои да бъде обсъдена. Имало е дебат на експертно ниво и се надява приходите в държавния бюджет да бъдат достатъчни, за да може от второто полугодие да има компенсациите на пенсиите.

Министър Тотю Младенов коментира и идеята за почасово плащане, като според него то трябва да стане по професии. Така, по думите му, пазарът на труд ще стане по-гъвкав, защото човек ще може да работи на повече от едно място. Това обаче е свързано с промените на много закони.

Вижте цялото интервю с министър Младенов на Nova Play!