Пламен Галев получи 7 години затвор, а Ангел Христов - 5 години...

Пълен обрат по делото срещу братя Галеви, които са обвинени за ръководене на организирана престъпна група с цел рекет и принуда. След като веднъж бяха изцяло оправдани от Кюстендилския окръжен съд, софийските апелативни съдии ги признаха за виновни.

Присъдата за Пламен Галев е 7 години затвор, а за съдружникът му Ангел Христов – 5 години. Двамата трябва да платят разноски по делото и глоби от 10 и 7 000 лева. Към наказанието се прибавя и конфискация на една четвърт от имуществото им. Това е първата сериозна присъда на крупни бизнесмени за рекет.

Рекетът се срещаше най-често през 90-те години – от тогава помним биячите с бухалки в магазини и заведения. Подобни  бяха и жалбите на граждани на Дупница срещу бизнесмените известни като братя Галеви. Пламен Галев бе признат за виновен за това, че е ръководил организирана престъпна група с цел принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх. Съдружникът му получи присъдата си за участие в групата.

Галеви отказаха да коментират присъдата. Със затвор за по няколко години бяха наказани и останалите подсъдими по делото -  Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски и Георги Блатски.

Преди седмици  пред софийските съдии показния даде Пламен Миланов, граждански ищец и частен обвинител, който е собственик на фирма за таксиметрови услуги в Дупница. Той разказа, че за да спират неговите автомобили на определени места, е трябвало да плащат „такса охрана\" на Галеви. Таксата е била 17 лв. на кола месечно.  Един от служителите му таксиметрови шофьори е бил пребит на автогарата в града. На четенето на присъдата присъства друг таксиметров шофьор, сигнализирал, че е бит от хора на Галеви, вследствие на което е изгубил възможността да има деца.

Присъдата все още не е окончателна – тя  подлежи на обжалване още веднъж пред върховния касационен съд.