Решението на агенция \"Митници\" е връчено вчера...

Данъчните складове на \"Лукойл Нефтохим Бургас\" останаха без лиценз за управление. Решението на директора на Агенция \"Митници\" Ваньо Танов е връчено вчера и вече е в сила.


С него компанията губи право да произвежда и да търгува с горива на територията на страната. Още преди 10 дни директорът на митниците и финансовият министър Симеон Дянков предупредиха, че бургаската рафинерия може да спре да произвежда горива, защото на входа и изхода на комбината няма измервателни уреди, които да подават непрекъснато информация до Агенция \"Митници\" и до данъчните.


По-късно от \"Лукойл\" обясниха, че ще изпълнят задължението, но до края на годината. Санкцията, според Ваньо Танов няма да доведе до проблем или недостиг на горива на пазара.


Финансовото министерство и Агенция \"Митници\" получиха похвали за действията си срещу \"Лукойл\". Сините бяха категорични, че започва битка за ограничаване на господстващо положение на пазара с горивата. \"Но дали те ще се превърнат във война, ние не можем да кажем\", коментира съпредседателят на \"Синята коалиция\" Иван Костов. Сините не изключиха да се направи опит за спекулация с цените на горивата.


Засега не е необходимо да се презапасяваме с гориво. Това обясниха за \"Календар\" от \"Българската петролна и газова асоциация\". Ако \"Лукойл\" остане без лиценз до 2 седмици, криза с горивата няма да настъпи, нито ще има повишаване на цената, прогнозираха още от асоциацията.