По думите му положението е сложно и няма да се реши днес...

Ситуацията е изключително сложна и няма да приключи днес. Тя може би ще ескалира в някаква форма, тъй като има засегнати много субекти. Това каза в \"Здравей, България\" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.


Стотици чуждестранни туристи бяха блокирани по българските летища заради конфликт между превозвача \"България Еър\" и туроператора \"Алма тур\".


\"България Еър\" съвсем съзнателно е довела в България без да е платено от фирмата организатор, обясни Драганов. По думите му съгласно законодателството при последователни три полета, в които няма плащане, фирмата се обявява в несъстоятелност.


Драганов определи като виновни страни в конфликта \"България Еър\", \"Алма тур\" и правителството, което би трябвало да изисква в договора да се включат достатъчни гаранции от организатора, тъй като такова изискване има в директива на ЕС.


Зам.-министър на туризма Иво Маринов заяви, че отговорност за връщането на туристите имат изпращащищите туроператори, които в случая са няколко руски фирми. Не мога да коментирам сумата, която се твърди, че \"Алма тур\" дължи на \"България Еър\", това са едни търговски отношения между двете компании, обясни той.


Целия разговор гледайте във видеото.