Българите не протестират срещу всички роми. Искат или затвор, или смърт за Кирил Рашков...

На живо от село Катуница репортерът на Нова телевизия Диляна Гайтанджиева проследи ситуацията там. В момента обстановката е спокойна, а през нощта не е имало ексцесии. Това е и първата спокойна нощ в селото.

 

Ситуацията в Пловдив обаче е различна. Най-много арестувани има именно там – 47 души. Протестът е достигнал до ромските квартали. Намесила се е жандармерията и е спряла протестиращите.

 

В същото време тежко въоръжени роми от \"Столипиново\" обявиха война. Те заявиха, че се пазят от хората, които исках да ги нападнат и се заканиха да режат глави и никой да не излезе жив от квартала.

 

\"Ние сме потресени и искаме този престъпен бос да бъде най-жестоко наказан. Има и хора, които искат неговата смърт – не на ромите, а на него. Искаме най-накрая корумпираната ни съдебна система да влезе в релси и тези престъпници да не се разкарват на свобода\", заяви един от протестиращите Стоян Атанасов.

 

Протестиращите недоумяват защо събитията в Катуница са прераснали в етнически конфликт и са на мнение, че политиците се възползват от ситуацията, за да трупат дивиденти. Те казват, че не мразят ромите, а искат затвор или смърт за Кирил Рашков.