Така той реагира на поканата, отправена от Папандреу...

Ръководителят на дясната опозиция в Гърция Антонис Самарас отново настоя днес за предсрочни избори, докато в същото време премиерът социалист Георгиос Папандреу отправи към него призив да участва в правителство на националното съгласие, което самият той няма да оглави.

 

Маските паднаха, Папандреу отхвърли цялото наше предложение, така той се нагърбва с огромни отговорности и изборите са единственото разрешение, заявява Самарас, водач на \"Нова демокрация\" – втората политическа сили в страната – в комюнике на своята партия.

Така той реагира на поканата, отправена от Папандреу, за сформиране на преходно коалиционно правителство за спасяване на страната от фалит и запазване на еврото, като се гарантират изплащането преди 15 декември на жизненоважни фондове и се приложи до края на февруари плана за излизане от кризата, разработен миналата седмица в Брюксел от еврозоната.

 

Папандреу направи предложението като посочи, че отстъпва мястото си. Така той успя да получи вот на доверие в парламента след брожението, предизвикано от предложението му – които той по-късно оттегли - за подлагане на европейското антикризисно споразумение на референдум.

 

В разгара на политическата криза в сряда Самарас за пръв път протегна ръка на социалистическото правителство, заявявайки, че е готов да одобри европейския план, но изисква в замяна оттеглянето на Папандреу и организирането в най-кратки срокове на предсрочни избори. /АФП