В страната ще бъде сформирано правителство на националното единство...

Ситуацията в Гърция продължава да се развива динамично. Всеки момент се очаква премиерът Георгиус Папандреу да подаде оставка. Веднага след това ще се разбере и името на наследника му, който ще ръководи правителство на националното единство. Очаква се южната ни съседка да има нов кабинет до седмица.


Новото, коалиционно правителство ще управлява Гърция до провеждането на избори. Очаква се вотът да бъде насрочен за 19-ти февруари. След като стане ясно името на новия премиер, президентът ще покани представители на всички политически партии да се включат в кабинета, се казва в изявление на офиса на държавния глава. Появиха се спекулации, че следващият премиер на Гърция ще бъде или настоящият финансов министър Евангелос Венизелос или бившият заместник-шеф на Европейската централна банка Лукас Пападемос.


До тази ситуация се стигна, след като досегашният министър-председател Георгиус Папандреу беше поканен от президента за разговори заедно с  лидера на Нова Демокрация. Опозицията обаче отказа да преговаря за формиране на правителство, докато премиерът не подаде оставка. Двамата лидери не успяха да се договорят и за датата на предсрочните избори. Папандреу поиска забавяне с няколко месеца, докато от Нова демокрация настояха те да се проведат веднага.