Средствата на останалите ведомства все още са под въпрос..

\"И при по-консервативен вариант на бюджета в страната увеличението на минималната работна заплата се запазва на 290 лева от 1 май\". Това заяви в студиото на \"Здравей, България\" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

 

\"Парите за здравеопазване, образование, социална политика и култура за догодина няма да бъдат намалявани. Средствата на останалите ведомства обаче все още са под въпрос\", допълни Дянков.

 

Относно пенсиите, финансовият министър обясни, че в средата на следващата седмица ще стане ясно с колко ще бъде увеличена минималната пенсия и откъде ще бъдат пренасочени средства за това.

 

\"Това може да стане като се предложат реформи в пенсионната система, за да има балансиране. Сега липсва баланс, а НОИ върви с постоянни дефицити от 14 години насам\", допълни Симеон Дянков.

 

Един от начините да се увеличат пенсиите още от другата година е да се увеличи пенсионната възраст, тъй като по думите на Дянков в момента голяма част от хората продължават да работят още няколко години, след като се пенсионират.

 

Прогнозата на правителството за растеж на българската икономика догодина се оказа прекалено оптимистична, според Европейската комисия. Именно това беше причина за критики към правителството и за преразглеждането на бюджета, на мнение е финансовият министър.