\"Ромите са научени, че имат права, но нямат задължения\"...

И роми, и националисти се обявиха против стратегията за интеграция на ромите.

 

\"Това не е стратегия, а едно отбиване на номера с оглед на напрежението от есента в Катуница. В плана на правителството за 2020 г. се предлага да се узаконят гетата – това значи да потвърдим, че в българското общество има неравнопоставеност\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него основната причина за проблема с ромското население в България не е, че нямат жилища.

 

\"Проблемът е, че трябва да се почне отначало – образование, създаване на трудови навици и равнопоставеност в обществото. Тогава стигаме до жилището\", допълни Каракачанов.

 

\"Очевидно е, че тази стратегия е един празен и неефективен документ. Ефектът ще бъде отново засилване на неприязънта на обществото към ромското население\", заяви от своя страна председателят на партия \"Евророма\" Цветелин Кънчев. Той също се съгласи, че на ромите им е нужно преди всичко образование.

 

\"Нашата програма обвързва образованието със социалните помощи, защото няма как да стане иначе\", допълни Кънчев.

 

\"Ромското население у нас бе научено, че има права, но няма задължения и това не може да продължава\", категоричен бе Красимир Каракачанов.

 

\"Съгласен съм да бъдат давани материали на социално слабите, за да строят къщи, но след това те трябва с обществено полезен труд да отработят това, което са получили. Нищо не трябва да бъде давано даром\", на мнение е лидерът на ВМРО.

 

Относно парите за интеграция на малцинствата, той заяви, че те са крадени от абсолютно всички правителства досега.

 

\"Нужен е тристранен контрол за изразходването на тези средства – държавен, политически и обществен. Настояваме категорично начело на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси да застане Симеон Дянков, защото той най-добре знае как се борави със средства\", заяви от своя страна Цветелин Кънчев.