Според омбудсмана, таксата за избор на екип да бъде обявена за незаконна...

След като омбудсманът поиска таксата за избор на екип в болница да бъде обявена за незаконна, се разгоря сериозен дебат по темата.

Според лекари, пациентът трябва сам да избере кой да го лекува, според други тази такса се е превърнала в средство за прибиране на пари. Даниела Пехливанова и Бисер Милков по темата.

В момента всеки пациент може сам да избере дали да плати за избор на екип, или да се остави в ръцете на лекаря, който болницата избере да го лекува. По тази причина, все още има доста отделения, където доплащането е рядкост.

\"Не съм го обмисляла, тъй като смятам, че всичко си поема Здравната каса и всъщност нито съм го обмисляла, нито някой ми е правил намек\", сподели пред камерата на Нова телевизия Маргарита.

Най-често се доплаща в големите болници, където има много лекари. В по-малките отделения на практика такава нужда няма. Според пациентските организации, обаче, в доста болници тази такса се е превърнала почти в задължително изискване.

\"То се превърна в задължение в част от болниците, на практика не може да бъде лекуван, ако не платиш такъв избор на екип\", заяви д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването.

Самите лекари пък признават, че в момента доплащането за избор на екип е единственият начин да получат прилична заплата. По тази причина обясняват, че ако то отпадне, няма да има легален начин, по който сами да изберем кой да ни лекува. Всичко щяло да е както сега, само, че ще се плаща под масата. Това мнение подкрепя и доц. Георги Тодоров – началник клиника в Александровска болница: \"Прекратяването на тази практика би довело до връщане на някой други лоши практики - кешовите плащания\". Той допълни, че има предчувствие, че хората ще си плащат нерегламентирано.

Според омбудсманът, обаче, практиката здравноосигурени лица да доплащат е неоправдано и създава предпоставки за дискриминация: „Това няма да стане с това, че аз понеже имам 900 лева в джоба, отивам при добрия лекар, който оперира 24 часа, защото само при него стоят на опашка, пререждам другите, а другият щом няма 900 лева в джоба, той стои при онези лошите лекари. Това са смешни аргументи.\"

Според него трябва да се измисли нов механизъм за финансиране на болниците, тъй като в момента доста от клиничните пътеки са недофинансирани. Според пациентските организации пък, решението е в това да се плаща на приет пациент, защото в момента доста лечебни заведения ограничавали приема, за да не навлизат в преразход.

 

Повече по темата - във видеото.