Трябва ли да се въведе задължително застраховане на недвижимото имущество?

Само7- 8% от имотите в България са застраховани имуществено с включени рискове за природни бедствия.

 

\"Това се дължи най-вече на факта, че преди три години банките бяха много активни в ипотечното кредитиране и това беше едно задължително условие, когато се взима ипотечен кредит. Тоест, в повечето случаи тези 7-8% са се застраховали , само за да могат да ползват ипотечния кредит\", обясни Румен Гълъбинов - председател на сдружението \"Инициатива за национална програма за управление на катастрофични рискове\".

 

Гостът в \"Здравей, България\" коментира, че след всяко трагично събитие като това в с. Бисер или това в Цар Калоян, има засилен интерес, който обаче бързо отминава. Той допълни, че застрахователните компании правят промоции и че дори в момента има няколко компании, които са обявили много ниски цени – 10-20 лева.

 

Много е важно да се знае каква е застрахователната сума по застрахователната полица. Тя отразява стойността на конструкцията на сградата или допълнително, ако е направено – стойността на имуществото, поясни Румен Гълъбинов.

 

Той представи в студиото на \"Здравей, България\" така наречения катастрофичен пул: \"Това е една национална програма, която цели да ни накара да внасяме малки вноски като собственици на жилища в един образно казано фонд, пул, от който, когато има нужда след време при такива събития да се плащат обезщетения и да може с част от тези вноски да се купи  презастрахователен капацитет\".

 

Това е един солидарен принцип на споделяне на отговорностите, поясни Румен Гълъбинов.

 

\"Освен, че сме собственици и имаме някакви права, имаме и задължения. Трябва да се намери удобна форма, но трябва да се събира от повече хора, защото ако няма критична достатъчна маса, не бихме могли да си позволим и малки цени\", на мнение е председателят \"Инициатива за национална програма за управление на катастрофични рискове\".

 

Той даде за пример цените в Румъния, където проблемът е решен по този начин - 10 евро е за 10 000 евро покритие, 20 евро  - за 20 000 евро покритие. Румен Гълъбинов допълни, че цените у нас би трябвало да бъдат подобни.

 

Има ли нагласа това нещо да се случи – вижте във видеото