Харизанов остава извън борда на \"Напоителни системи\" до произнасянето на прокуратурата...

Георги Харизанов остава извън борда на \"Напоителни системи\" до произнасянето на прокуратурата по неговия случай. Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

 

Както вчера стана ясно, на 13-ти януари прокуратурата е повдигнала обвинение срещу председателя на борда на директорите на \"Напоителни системи\" по дело от 2001-ва година.

 

Обвинението срещу Харизанов е за присвояване на 50 хил. лв. Земеделският министър обясни, че целта на атаката бил самият той. Междувременно стана известно, че Георги Харизанов е привлечен като обвиняем и по второ дело за закана за убийство към участничка в мотофорум.

 

Земеделският министър обясни, че председателят на \"Напоителни системи\" Георги Харизанов си отива, защото е премълчал за подновените обвинения срещу него.

 

\"Бил е длъжен да ме уведоми за възникналите обстоятелства. И решението ми днес е свързано с това, че не може в контекста на повдигнато обвинение, да продължава да е член на борда на директорите\", каза Мирослав Найденов.

 

Самият Георги Харизанов обясни, че през 2001-ва година, когато е бил свидетел по делото за кражбата на 50 хиляди лева, от фирмата, в която е работил, се е подложил на детектора на лъжата. Категорично отрече да е виновен както по това обвинение, така и по делото за отправени заплахи.

 

\"Нямах и нямам никакви притеснения по този казус\", коментира Харизанов.

 

Той не намери логично обяснение защо е привлечен по дело, чиято давност е от преди 11 години. От прокуратурата днес обясниха, че делото е възобновено, защото са открити пръстови отпечатъци на Георги Харизанов. Според земеделския министър Мирослав Найденов атаката не е случайна, а истинската мишена не е Харизанов, а самият той. Целта била да се изгубят следите на изчезналите пари за хидросъоръженията.

 

\"Много милиони са изтичали натам. И единственият начин да бъдат засечени дали са отишли натам, особено сега, когато хора загиват, е да се довърши това, което съм възложил не сегашния борд на директорите\", подчерта земеделският министър.

 

Мирослав Найденов определи Георги Харизанов като човек, който е изправил на крака дружеството \"Напоителни системи\" и е осигурил цялата организация по преодоляване на кризата в бедстващите райони. По отношение на образованието си Харизанов призна, че не няма диплома от полувисшия  институт по маркетинг, търговия и мениджмънт и към днешна дата продължава да е студент.

 

\"Тази диплома не ми е била нужна, защото през годините аз просто съм работил адски много. За мен говорят резултатите\", аргументира се той.

 

На мястото на Харизанов на в \"Напоителни системи\" беше избран Радослав Чегалийски.

 

При назначаването си Харизанов е представил свидетелство за съдимост, в което пише, че е неосъждан. Министър  Найденов изпраща това свидетелство  за проверка в Софийска градска прокуратура.