Една година по-късно в Либия в казармите на бунтовниците е пълно с войници...

Една година след началото на революцията в Либия в казармите на бунтовниците е пълно с войници, като сред тях има и деца, а по улиците на Бенгази доброволци с оръжие регулират транспортния трафик.

 

Въпреки че Либия е вече свободна държава, по улиците на Бенгази продължават да се разхождат мъже във военни униформи  въоръжени с автомати. Над 10 000 са местните, които са участвали в свалянето на режима на Муамар Кадафи. В битката срещу диктатора се включват и деца, които до ден днешен са доброволци в казармите и следят обстановката в града.

 

Наш екип посети мястото, където са ставали най-ожесточените сблъсъци между бунтовниците и защитниците на Кадафи. Там заварихме десетима войници, които не спираха да обясняват за събитията през последните месеци.

 

Въпреки че продължават да стоят в казармите, войниците активно помагат и на обществения живот. На всяко кръстовище или натоварен булевард в Бенгази се дават дежурства от доброволци в униформи, които помагат, за да не стават задръствания.

 

Никой не знае точната бройка на колите във втория по големина град в Либия, но неофициално бройката е над 500 000 автомобила. Една от основните причини 90 процента от населението да е зад волана е ниската цена на бензина. Един литър гориво струва 20 пиастри, което се равнява на български 15 стотинки.

Репортер: Николай Илиев
Оператор: Кирил Тасев