Шествието започна тази сутрин около 9 часа от езерото Ариана...

Студентите от Националната спортна академия „Васил Левски" обявиха гражданско неподчинение и тази сутрин блокираха центъра на София. Причината е нерешеният проблем с водната база на Академията край град Несебър. Шествието започна тази сутрин около 9 часа от езерото Ариана, като дъждът не успя да осуети плановете на студенти, преподаватели и служители на висшето учебно заведение.

 

Въпреки че нямаха разрешение за протест, част от студентите излязоха на пътното платно и блокираха движението на „Орлов мост", което предизвика огромни задръствания в столицата.

 

Шествието премина през площад Народно събрание и стигна до сградата на Министерския съвет, където се провеждаше редовното заседание на правителството. Именно към министрите бяха насочени исканията скандиранията на  протестиращите.

 

В отговор на протестната проява ректорът на НСА беше приет в Министерския съвет, след това се появи пред събралите се на площад „Независимост" заедно с вицепремиера Цветан Цветанов.

 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обеща още утре край базата в Равда да започне проверка, за да се установи законността на строежите там.

 

Ако се докаже, че строежът е на плажа, той ще бъде спрян незабавно. Това обаче може да е само временна мярка.

 

„По отношение на дългосрочното решаване на проблема, искам да отбележа един много важен факт – НСА не разполага и никога не е разполагала с документ или акт за собственост върху този терен. Именно затова в годините назад не мога да коментирам правомерно или не тези терени са били реституирани на частни собственици", коментира министър Павлова.

 

Тя допълни, че строителството може да бъде спряно временно – до произнасянето на съда по всички заведени дела.

 

„По четири от тях магистратите вече са се произнесли в полза на частния собственик, именно защото НСА не може да докаже собственост върху земите", обясни Павлова.

 

Репортер: Емил Здравков

 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.