Проектът би донесъл 200 млрд. евро, които сега България ще изгуби...

Преди две седмици беше сключен съюз между най-голямата опозиционна партия БСП и доскоро най-големият поддръжник на правителството на ГЕРБ – „Атака" . Общата цел на тази коалиция беше да бъде свален кабинетът на Борисов, а поводът – отказът от проекта за АЕЦ „Белене" . Социалистите и „Атака" се подписаха за свалянето на правителството, но в последния момент получиха изненада, когато „Атака" оттеглиха подкрепата си. По този повод гост в „Здравей, България" беше депутатът от „Коалиция за България" Румен Овчаров.

Вчера  националистката партия съобщи, че никога не е искала вот на недоверие и направи крачка назад. С това поредният опит за премахване на правителството от страна на БСП се провали. В отговор дали левицата е била готова за подобен срив, Овчаров заяви, че не се е очаквало коалиционният им партньор да се оттегли по такъв начин, но отказа да коментира по-задълбочено причините.

ГЕРБ всячески се стреми да скрие дебата за АЕЦ „Белене" и да избяга от истината за проекта. След като решението на Народното събрание да подкрепи отказа от централата беше проведено с изключени камери и без да се предава по телевизията, сега беше направено всичко възможно и дебат по вот на недоверие да не се състои. Тези бяха констатациите на Овчаров. Към това той допълни, че Бойко Борисов лишава България от най-добрия енергиен проект за последните 50 години.

За да докаже тезата си, Овчаров показаха анализ върху доклад на HSBC, който показва каква всъщност би била вътрешната норма на възвръщаемост на „Белене" . По получените  данни се отчита, че такава се достига почти напълно още през първите 30 години от експлоатацията на централата. 200 млрд. евро би била печалбата за целия срок от 60 години, заяви депутатът.

Овчаров коментира управлението на премиера Бойко Борисов като неефективно и некомпетентно за по-голям период от време и всеки опит за коалиция е ГЕРБ би бил харакири.

Вижте целия разговор с Румен Овчаров във видеото.