Антон Петров бе пуснат от ареста едва в петък следобед...

Няма повдигнати обвинения срещу Антон Петров - Хамстера и Димитър Желязков - Митьо Очите след появилата се информация, че двамата са задържани във връзка с оперативна информация на МВР за готвено покушение срещу висш полицай. Въпреки това, Петров прекара близо 24 часа в ареста и бе освободен в петък следобед. Митьо Очите пък заяви за „Новините на Нова", че няма нищо общо със случая.  

 

Министърът на вътрешните работи лично съобщи, че полицията разполага с оперативни данни за подготвяно покушение на висш служител в МВР. Той обаче не пожела да назове името на евентуалната мишена, но неофициално стана ясно, че става въпрос за шефа на ГД БОП Станимир Флоров. 

 

Във връзка с тази информация, в службата за борба с организираната престъпност били привикани Антон Петров и Димитър Желязков. Без обвинения и само със съставен предупредителен протокол Митьо Очите бил пуснат почти веднага. 

 

От МВР обясниха, че тази процедура се прави винаги, когато имат данни за подготвяно престъпление, но нямат доказателства, за да се повдигнат обвинения. 

 

Министър Цветанов каза, че след беседите и след съставянето на протоколите цитирам „се надява те да не си помислят да предприемат подобни действия".

 

Антон Петров обаче все още е зад стените на ГД БОП. И въпреки че той има право на адвокат в такава ситуация, защитникът му Ваня Траянова не е допусната за среща с клиента си. Обясненията на полицаите били, че той само е привикан на беседа. 

 

Според източници на „Новините на Нова" Антон Петров също ще бъде освободен с предупредителен протокол по-късно днес. Името на Антон Петров нашумя след две ключови операции на МВР. Първо той беше задържан при акция „Наглите" – срещу групата за отвличания, а впоследствие освободен без обвинения. След това беше арестуван и при акция „Октопод" и обвинен за участие в група за рекет и изнудване. В публичното пространство той е сочен за дясна ръка на Алексей Петров.

 

Димитър Желязков пък излезе на свободата на 2 март, след като излежа 4 години и 10 месеца затвор за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

 

Репортери: Надя Ганчева, Елена Танева