Той отрече да е прогнозирал София да бъде разлюляна от 7.5 по Рихтер...

„Уважаеми дами и господа, спете спокойно, бъдете добронамерени и земята ще Ви се отблагодари" – с тези думи сеизмологът Бойко Рангелов отхвърли прогнозите България да бъде разлюляна от силно земетресение

 

В „Карбовски: Директно" той посочи най-опасните зони в страната - Кресненското дефиле, където през 1904 година е имало трус от 7,8 по Рихтер. Друго земетръсно огнище е районът на Шабла – възможно е при много силно земетресение да има и цунами, твърди Рангелов. Горнооряховската зона е била разлюляна от  7 по Рихтер през 1913 година. На следващо място по опасност е София. Сеизмологът отрече да е предричал земетресение от 7,5 в столицата. 

 

„Много малко хора си дават сметка от какво се разминахме при труса на 22 май. Можем да похвалим както държавата, така и строителите. Може да похвалим и премиера", допълни Рангелов.

 

По думите му е абсурдна и тезата, че трусовете ще събудят вулканична активност на Витоша. Според него е абсолютна случайност и това, че трусовете в последните дни се случват предимно през нощта. 

 

В последните 24 часа в района на Балканите са станали около сто земетресения и в това няма нищо необичайно, категоричен е сеизмологът. 

 

Най-лошото е да ни е страх и да се паникьосаме, обобщи Бойко Рангелов. 

 

Разговора със сеизмолога гледайте на Nova Play