Репортажът за сивия бизнес с камък доведе до задържане и изземване на антични предмети...

На два пъти през последните месеци екипът на „Разследване" успя да изпревари служителите на МВР. Репортерите на предаването откриха седмата къща на Наглите седмица преди антимафиотите от ГДБОП и преди всички заснеха ексклузивни кадри от къщата, в която най-вероятно са били държани похитените жертви.

Разследващите репортери на Нова ТВ изпревариха служителите на МВР и по казуса с незаконния добив на камък в югозападна България. Материалът, разкриващ сивия бизнес с облицовъчен камък в община Сатовча, бе последван от специализирана операция на антимафиотите. Ден след излъчения репортаж голямо количество антични предмети бяха иззети при спецоперация, а един от мъжете – Сюлейман Незир – човекът, в чието заведение в сатовчанското село Слащен екипът засне голям брой антики, бе задържан.

В последния обзорен епизод на „Разследване" зрителите на Нова ТВ видяха какво се случва след излъчените в ефир материали, разкриващи престъпни схеми, скандални казуси и реакциите на отговорните институции.

Все още се очакват резултатите от проверката, последвала разкритите имотни схеми, в които бе въвлечено и името на Борислав Борисов, дългогодишен столичен общински съветник и вече бивш шеф на националния център за териториално развитие към министерството на регионалното развитие и благоустройството. Две седмици след като екипът на предаването показа съмнителните замени и дарения на имоти, столична община се самосезира да провери случая Борисов. Сигнализирани бяха Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, прокуратурата и НАП, като обект на проверка са конкретните случаи, както и цялото имотно състояние на Борисов – десетки апартаменти и терени в Овча Купел, Горна Баня, Слатина, центъра и други.

Какво се случи с пиещите в работно време висши магистрати, които бяха показани в края на февруари? Нямало доказателства от кадрите, че магистратите били пияни, пиели системно и това се отразявало пряко върху конкретни съдебни дела и актове – това бе становището на ВСС по казуса, като също така уточнява, че няма данни за връзка между агресията на сервитьорите към екипа на Нова ТВ и сниманите съдии... макар от излъчения епизод ясно да се вижда как персоналът се нахвърля върху екипа на предаването.

Екипът на „Разследване" продължава да следи развитието на казусите, които излъчва, като търси реакциите на съответните институции и как те решават поставените проблеми.


„Разследване" – всяка неделя от 17.00 ч. или на NovaPlay.