Сериозните щети са в разултат на некачественото строителство и лошите материали, установиха от БАН...

 

Продължават поредните инспекции на министри и експерти след земетресението в Пернишко. Сеизмолози също направиха проверка в района. Според тях некачественото строителство и икономията на материали са основната причина за бедствие с подобни размери.

 

Екипът от сеизмолози на БАН обиколи Перник и пострадалите села наоколо. Експертите стигнаха до първите заключения за разрушенията още на място. Където почвата е по-лоша и където сградите за без стоманенобетонна конструкция са пострадали много повече, като някои от тях са почти необитаеми, коментират специалистите.

 

Друга важна причина за щетите от земетресението в района на Перник е качеството на строителството. Сеизмолозите коментират, че при по-продължителни трусове сградите са щели да се срутят напълно.

 

По повод на спекулациите за връзка на земетресенията у нас и в Италия от департамента „Сеизомология" бяха категорични, че такава няма.

 

Проучванията на БАН продължават. От събраната информация ще бъде направена макросеизмична карта на района. Така ще се добие пълна представа за въздействието на труса върху  хората и сградите.

 

Репортер: Христо Калоферов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.